Hogyan spórolj Karácsonykor?

Decemberben, az év utolsó hónapjában van a legnagyobb ünnepünk, a Karácsony. Ezt a háromnapos ünnepet várjuk talán a legjobban az évben, ahogy közeleg, mindent ehhez viszonyítunk: “majd Karácsonykor pihenünk”, “Ezt szeretném Karácsonyra”, “Ez vagy lesz a menü Karácsonykor” és a többi.

Azonban a pénztárcánk nagyon megsínyli, ha nem viszünk valamiféle rendszert a költekezésbe, ha nem szabunk gátat annak, ahogy a bankók kirepülnek a kezünkből. Hajlamosak vagyunk megvenni a második, harmadik, negyedik ajándékot is a családnak, különösen ha gyerekünkről van szó.

De vajon tényleg meg kell-e venni mindezeket? Nem lenne elég csak egy-két ajándék, a legnagyobbak? Ajándékozni öröm, tudjuk, de csak addig öröm, amíg fel nem vesszük a hitelt miatta, amit aztán egész következő évben fizetünk. Az egyik legnagyobb spórolás tehát, ha eleve nem költekezünk ki.

A Karácsony lényege a szeretet

Ebben segítenek az apró, de okos trükkök. Vedd figyelembe, hogy a Karácsony lényege nem a költekezés, hanem a szeretet. Készíts te magad ajándékot, ennek a legtöbb ember örül.

Egy embernek csak egy ajándékot adj, de az szívből érkezzen, és amennyiben vásárolod az ajándékot, szabj egy összeghatárt. Az összeghatár már csak amiatt is jó, mert a másik nem érzi lekötelezőnek, túl nagynak a tiéd; így nem hajszoljátok bele magatokat és egymást egy felesleges és értelmetlen ajándékozási versenybe.

Ha még nincs meg mindezekre a keret, nincs későn, hogy összespórolj egy olyan összeget Karácsonyig, ami biztosan elég lesz.

Hogyan? Máris mondjuk. Ha néhány hétig lemondasz a péksütidről és kávédról a kedvenc helyeden, máris ezreseket tudsz félretenni. Ne menj boltba feleslegesen, mindig nézd meg, hogy mi van otthon és aszerint vásárolj.

Írj bevásárlólistát, és a drágább termékeket átmenetileg cseréld le jóval olcsóbbra. Pl. a drága öblítő helyett használj ecetet. A sok kis apró trükkel meglátod, elég tetemes összeget meg lehet spórolni, és talán még jövőre is megtartod ezeket a szokásokat. És legfőképp, ne feledd a Karácsony nem a költekezés ünnepe!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük