hdr tv

Mi az a HDR TV és mire való?

A 4K felbontás az egyik legérdekesebb kifejezés, de hamarosan elkezdünk beszélni a 8K-ról is. Az Ultra HD Blu-ray egy másik érdeklődési terület, csakúgy, mint az OLED-képernyők – de a legnagyobb előrelépés az új HDR (High Dynamic Range) funkció, amely még ebben az évben bekerül a tévékbe.

Mi az a nagy dinamikatartomány?

A „dinamikus tartomány” a fénykép abszolút legsötétebb területe és a fénykép legvilágosabb területe közötti különbség. A „nagy” dinamikatartomány azt jelenti, hogy a sötét sötét, a fény pedig világos.

Ha úgy hangzik, hogy ez a kontraszthoz kapcsolódik, akkor igazad van – de ez a kijelző színeivel is összefügg. Ahhoz, hogy egy tévékészülék HDR-kompatibilis legyen, meg kell felelnie bizonyos kontraszt- és színskála követelményeknek.

A kontraszt szempontjából két fontos jellemző van: a csúcsfényerő, ami azzal függ össze, hogy a tévé maximum mennyi fényt tud produkálni, és a fekete szint, ami a minimális fénymennyiséghez kapcsolódik.

A csúcs fényerő és a feketeszint közötti különbség adja a tévé kontrasztarányát, a magasabb kontrasztarány pedig dinamikusabb képeket biztosít.

Ezért van két kontraszt szabvány a HDR-hez. Az első szabvány előírja, hogy a csúcsfényerő 1000 nit felett legyen, az új feketeszint pedig 0,05 nit alatti. A második szabvány megköveteli, hogy a csúcsfényerő 540 nit felett legyen, a feketeszint pedig 0,0005 nit alatt legyen.

A színskála tekintetében a HDR-kompatibilis tévéknek támogatniuk kell egy új szabványt, amely nagyobb színválasztékot tesz lehetővé.

Egészen a közelmúltig a legtöbb multimédiás eszköz – mint például a tévék és a Blu-ray lemezek – mind a 25 éves 8 bites színtér szabványra előfizetett, amely 16 millió színt képes előállítani. A HDR TV-knek 10 bites színmélységet kell betartani, ami több mint 1 milliárd szín előállítására képes. (Léteznek 12 bites és 16 bites szabványok is.)

Sajnos a 10 bites jelnek tartalmaznia kell további információk miatt a visszafelé kompatibilitás valószínűleg nem lesz lehetséges.

Mit jelent számodra a HDR TV?

Általában a HDR TV-k sötétebb és világosabb világos színeket, valamint a sötéttől a világosig széles színválasztékot képesek előállítani. De mit jelent ez számodra? Ez jobb, mint a jelenlegi tévék?

A HDR igazi előnye, hogy valósághűbb képeket készít a képernyőn. A kijelzőtechnológia továbbra is igyekszik felzárkózni abban a tekintetben, hogy mennyit lát az emberi szem, a HDR pedig egy lépéssel közelebb áll ehhez.

Az egyértelműség kedvéért a HDR TV vásárlása nem teszi lehetővé, hogy minden filmet vagy műsort HDR minőségben nézzen meg. A médiafelületeknek támogatniuk kell a HDR-tartalmat.

Ez zavaróan hangzik, ezért egy példával magyarázzuk el. A szokásos Blu-ray lemezek valóban támogatják a 10 bites színes filmeket, de a Blu-ray lejátszó nem fogja tudni kezelni.

Ez ugyanaz a probléma, mint a 4K TV-k első generációja esetében. Csak azért, mert 4K-s tévét vásárol, még nem jelenti azt, hogy 4K-s felbontást fog használni. Magának a tartalomnak 4K-ban kell elérhetőnek lennie, hogy kihasználhassa.

Ez azt mutatja, hogy a jobb kontrasztaránynak, a csúcs fényerősségnek és a fekete szintnek köszönhetően a HDR-képes tévék által nyújtott általános képminőség valószínűleg jobb lesz, mint amit a meglévő TV-je nyújt.

Van még egy dolog, amit tudnod kell: nem számít, hogy a tévé LED-es vagy OLED-es. Természetesen az OLED-képernyők nem érhetik el a LED-képernyőkkel azonos fényerőszintet, de mivel két kontrasz tszabvány létezik, a HDR továbbra is lehetséges – és megéri – az OLED-en. Ha világosabb képeket szeretne, válassza a LED-et. Ha sötétebbet szeretne, válassza az OLED-et.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük