Emlékkiállítás nyílt Deák Bambáról születésének 100. évfordulója alkalmából

Emlékkiállítás nyílt a Fradi Múzeumban a rekordgólkirály Deák „Bamba” Ferencről abból az alkalomból, hogy a magyar labdarúgás legendás alakja 100 évvel ezelőtt, 1922. január 16-án született.

A Groupama Aréna aulájában, a Fradi Múzeum előtt tartott megnyitón Tobak Csaba, a múzeum igazgatója elmondta: a napot fél 10-kor a Farkasréti Temetőben, a kiváló csatár sírjának megkoszorúzásával kezdték. Köszönetet mondott a Puskás Intézet vezetőjének, Balogh Balázsnak, mert a kiállítás a közreműködésükkel jöhetett létre.

Felidézte, hogy a kitűnő lövőerővel rendelkező Deák „Bamba” Ferenc minden idegszálával érezte a kaput, és miután a Szentlőrinci AC színeiben 1945-46-ban 34 mérkőzésen máig világrekordot jelentő 66 találattal lett gólkirály, úgy került a Ferencvároshoz, hogy a szurkolók kalapozták össze annak a nagyobb lakásnak az árát, amelybe beköltözhetett.

Hozzátette: 1947-től három éven át erősítette a zöld-fehéreket, akikkel az 1948-49-es szezon végén bajnoki címet szerzett. Ebben a idényben 30 mérkőzés alatt 140 gólt lőttek a megalakulásának fél évszázados jubileumát ünneplő csapat támadói, ebből Deák egymaga 59 találattal vette ki a részét.

Az egyik legnagyobb góllövő volt, mégis kevesen hallottak róla

Balogh Balázs, a tavaly tízéves Puskás Intézet vezetője arról beszélt, hogy nemcsak Puskás Ferenc, hanem az Aranycsapat és más neves futballisták ereklyéit is őrzik, köztük Deák Ferencét is.

Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke kifejtette: Deák úgy volt minden idők egyik legnagyobb góllövője, hogy a világ igazán mégsem ismeri. Ennek okát két balszerencsés körülményben látja, egyrészt túl fiatal volt ahhoz, hogy a háború előtti nagy generáció, az 1938-ban vb-ezüstérmes válogatott tagja lehetett volna, és kicsit idősebb ahhoz, hogy bekerüljön az Aranycsapatba, amelyben ráadásul akkor világsztárok sora játszott. A másik, hogy amikor a magyar futball erőszakos átalakításával a Kispestből szovjet mintára nagyszerű katonai egyesületet hoztak létre, Deákot a Fradiból Újpestre vezényelték át. Kiemelte: a támadó elképesztő termékenységét és gólérzékenységét jelzi, hogy 20 válogatott meccsen 29 gólt szerzett.

Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy Deák Bamba Ferenc egy generációnyi magyar védő önértékelését tette tönkre a mérkőzéseken, és már a ’40-es években azt a tekintélyt, karaktert és tudást testesítette meg a pályán, amit ma összefoglalva úgy lehetne hívni, hogy Zlatan Ibrahimovic.

Felidézte, hogy labdarúgó pályafutását kapusként kezdte. Ám egy lövésbe úgy „belenézett”, hogy elájult, majd a szülei örökre el akarták tiltani a játéktól, de később a tehetsége mégis utat tört magának és kiválóságát mi sem jelzi jobban, minthogy 1997-ben, Münchenben, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) gáláján megkapta az Évszázad gólkirálya címet.

A kiállítás a tervek szerint egy hónapon át tekinthető meg a Fradi Múzeum Nagy Béla Stúdiójában. (MTI)

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük