Megéri kertészkedni?

Amikor az ember eldönti, hogy feltöri a régóta műveletlen földecskéjét, ott hátul – mindenféle romantikus gondolatokat forgat a fejében.

Szekérderéknyi káposztafejek, dinnyényi eprek lebegnek a képzeletében, de az első év reményei, kudarcai és némi sikere után igencsak megváltozik a véleménye.

Az első szezonban ugyanis csőstül jönnek a hibák, amiket csak el lehet követni, és ha ez még nem volna elég – megjelennek a különböző kártevők is.

A gyanútlan és rutintalan kertész pedig a szezon végére érve, felteszi a nagy kérdést: megéri e kertészkedni, vagy jobb ha füvesít és megvesz inkább mindent a piacon, vagy a multiknál.

Bálint gazda örök lelkesedése, és tanácsai alapján bizony azt kell mondani: igen, megéri. Azonban ahogy ő is figyelmeztet, semmiképpen sem szabad túlzott vegyszer használatba esni, igyekezni kell a legtermészetesebb módon védekezni a kártevők és betegségek ellen.

A természetes védekezés olcsó

A természetes védekezés legtöbb esetben olcsó, emiatt a terményünk kilónkénti bekerülési ára sem lesz magas. Ha pedig azt nézzük, hogy egész télire a családnak el tudjuk tenni a sok finomságot, igazán megéri a fáradozás.

Azonkívül nem szabad figyelmen kívül hagyni a kertészkedés egészségi és lelki jótékony hatásait sem.

A kertészkedés jótékony hatásai közé tartozik, hogy akárcsak a többi testmozgás, illetve hobbi, oldja a stresszt. Manapság mindenki érzi a stressz hatásait az életén, és az utóbbi másfél-két év még csak fokozta ezt.

A pandémia, a bezártság, hogy nem tudunk akkor és azt csinálni, amit és amikor akarunk, a vírustól való félelem, és bizony a munkahely elvesztésétől való félelem mind-mind stresszhez vezetnek.

Ezt jótékonyan oldja a szabad levegőn végzett fizikai munka, és az öröm, hogy teremtettünk valamit. A D-vitamin kiemelkedően fontos szerepet játszik, az immun- és idegrendszer, a csontok, izmok erősítésében.

A pihentető alvást is elősegíti, hiszen ha alaposan kifáradunk a kertészkedésben, jól fogunk aludni éjjel. Ne várjunk tehát sokáig jövőre, amint lehet, kezdjünk el kertészkedni, és meglátjuk – csak előnye van!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük