8 egészségügyi probléma, amit elkerülhetsz, ha minden nap eszel paprikát
Úgy tűnhet, hogy egy újabb zöldség hozzáadása a napi étrendhez nem nagy dolog, de ez nem teljesen igaz.
A zöldségek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek egészséges tápanyagokkal látják el a szervezetet, és még néhány csúnya egészségügyi problémát is megelőznek.
1. Vashiány
A paprika jó vasforrás, és gazdag C-vitaminban, ami segíti annak jobb felszívódását. A vashiány a vérszegénység egyik leggyakoribb oka. Azok, akik ebben szenvednek, gyakrabban érzik magukat fáradtnak, gyengének.
Az alacsony vasszint a nyugtalan láb szindróma (egy súlyos alvászavar) kockázati tényezője is. A paprika rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni ezeket a problémákat, különösen, ha magas vastartalmú ételekkel, például hússal vagy spenóttal kombinálod.
2. Szemproblémák
A paprika nagy mennyiségű karotinoidokat és A-vitamint tartalmaz, amelyek megőrzik a szem egészségét. Megvédik a retinát az oxidatív károsodástól, sőt csökkentik az időskori szembetegségek, a szürkehályog és a vakság kockázatát.
3. Sérült bőr
A C-vitamin fontos szerepet játszik a kollagén termelésben is, amely fiatalon és egészségesen tartja bőrét. Ha hiányában szenved, nagyobb az esélye a száraz és ráncos bőr kialakulásának. A C-vitamin hiánya könnyű zúzódásokhoz és lassabb sebgyógyuláshoz is vezethet.
4. Szívproblémák
A lizopen a paprikában található karotinoidok egyike. Hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének javításához és a stroke megelőzéséhez. A vérnyomás szabályozásával és a koleszterinszint szabályozásával megőrzi a szív egészségét.
5. Visszér
A kapszaicin a paprika aktív összetevője. Antioxidáns, antimutagén, antikarcinogén és immunszuppresszív tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet megelőzni az új visszér kialakulását, ha rendszeresen fogyasztja ezt a zöldséget.
6. Gyenge csontozat
Egy közepes kaliforniai paprika az ajánlott napi mangánmennyiség 6%-át tartalmazza. Ez az elem a cinkkel és a rézzel együtt elengedhetetlen a csontok egészségéhez. Ezenkívül a C- és K-vitamin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet megelőzni a csontritkulást.
7. Emésztési problémák
A paprika jó élelmi rostforrás. Támogatják a bélrendszer egészségét, sőt bizonyos gyomor-bélrendszeri rendellenességeket is megelőznek. Az élelmi rostok, valamint az a tény, hogy a paprika körülbelül 90%-a víz, szintén segíti a fogyást.
8. Gyenge immunrendszer
100 gramm paprika az ajánlott napi B6-vitamin mennyiség 17%-át tartalmazza. Támogatja az immunrendszert, hiánya pedig megakadályozhatja, hogy a szervezet elegendő antitestet termeljen a fertőzések leküzdéséhez.